-->
Rabu, 11 Oktober 2017

Resepi Membuat Kulit Karipap Rangup Mudah dan Sedap

Resepi Membuat Kulit Karipap Rangup Mudah dan Sedap - Kali ini saya nak kongsikan resepi kulit karipap rangup mudah serta sedap yang boleh menggelarnya karipap alias epok-epok. bagi bonda yang tinggal di Johor tentu ada yang sempat dengar kuih ini digelar tepung bawang. Saya juga salah satu pecinta karipap serta saya belajar tutorial buat kulit karipap dari bunda mertua saya. karipap sangat sedap bila dimakan panas-panas. namun, bila dah sejuk kulit biasanya dah lembik. seusai belajar yang lumayan lama akhirnya saya berjaya buat karipap sesedap buatan bunda mertua saya jadi saya mendapaat pujian daripada bunda mertua saya

Resepi Membuat Kulit Karipap Rangup Mudah dan Sedap

Sebelum kami mulai mencuba membikin resepi ini, resepi yang saya bagikan ini merupakan perpaduan dari beberepa resepi yang paling baik setidaknya menurut saya. jom kami layan resepi dibawah

Resepi Membuat Kulit Karipap Rangup Mudah dan Sedap
Bahan-Bahan
  • 6 biji kentang sederhana besar - dipotong dadu
  • 3 sudu besar serbuk sari
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 sudu besar cili kering - kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 2 tangkai daun sup
  • Segenggam ikan bilis atau udang
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • Minyak masak untuk menumis
Cara Masak Inti Karipap Udang
  1. Panaskan minyak dalam kuali lalu masukan separuh bawang besar yang telah di potong dadu serta separuhnya dimasukan apabila kentang telah empuk.
  2. Bila kentang telah harum masukan semua bahan kisar tadi serta kacau jadi naik bau. masukan juga gula serta garam bersama serbuk sari serta perasakan.
  3. Selepas itu masukan kentang serta toskan airnya. kemudian, masukan 2 cawan air supaya kentang cepat empuk. selepas tu tutup kuali memakai tudung periuk serta penutup pengukus supaya kentang cepat lembut.
  4. Biar jadi kentang lembut. kemudian apabila airnya dah kering masukan separuh bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama sup yang telah dihiris.
  5. Angkat inti kentang serta masukan ke dalam bekas serta biar jadi cepat sejuk. kini bonda boleh membikin kulit karipap.
Bahan Kulit Karipap
  • 500 gram tepung gandum
  • 2 sudu minyak masak yang sudah dipanaskan
  • 1 mug sederhana besar berisi air yang telah dicampur garam.
Cara Buat Kulit Karipap
  1. Siapkan bekas yang sesuai kemudian masukan tepung bersama minyak masak tadi. bila minyak tetap terasa panas boleh kacau dengan sudip serta bila minyak dah sejuk boleh menguli memakai tangan.
  2. Uli doh dengan tutorial masukan air sedikit demi sedikit yang telah di campur garam tadi. semakin kuli jadi tepung telah tak melekit di tangan serta bairkan sekejap lebih tak lebih 15 minit.
  3. Uli lagi kemudian bentuk menjadi bulat-bulatan sebelum dicanai untuk dimasukan inti. supaya kulit karipap rangup semasa menguli mesti pastikan tak memakai air berlebih.
  4. Pastikan bonda memasukan air sedikit demi sedikit kerana sukatan air dalam resepi ini bergantung pada doh yang kami kuli.
  5. Supaya kelim karipap tak terbuka semasa menggoreng sapu tersanjungn keli dengan air masak. serta supaya karipap yang kami buat menjadi rangup mesti memakai minyak yang tak sedikit semasa menggoreng.
  6. Selain itu gunakan api sederhana sahaja serta rajin balik-balikan karipap dalam kuali.
Bila bonda gunakan api besar karipap hanya bakal masak diluar namun menjadi liat disebelah dalam. demikianlah resepi kulit rangup mudah yang saya kongsikan kali ini semoga berguna.