-->
Selasa, 10 Oktober 2017

Cara Buat Masak Lemak Cili Api Yang Ringkas Tapi Sedap

Cara Buat Masak Lemak Cili Api Yang Ringkas Tapi Sedap - Jika anda jenis yang tak boleh miss masak lemak setiap kali makan nasi campur, resipi minggu ini memang perfect untuk anda! Memang tak boleh nak describe betapa nikmatnya makan kuah lemak dengan nasi putih panas-panas...
memang terangkat!

Cara Buat Masak Lemak Cili Api Yang Ringkas Tapi Sedap

ialah makanan yang banyak digemari oleh kebanyakan masyarakat malaysia. biasanya masakan ini paling sedap dimakan bila petang dan ayam masak lemak memiliki banyak versi ada resepi orang johor, resepi minang, dan resepi negeri sembilan.

apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni.

Nak try buat sendiri di rumah? Resipi Masak Lemak Cili Api ni menggunakan 9 ​bahan saja, tetapi rasanya memang tiada ​tandingan! ​Begini​ caranya:

Bahan-bahan:
- 500g udang
- 10 cili padi
- 2 inci kunyit hidup
- 1 cawan santan pekat
- 1 batang serai
- Garam
- Air
- Minyak masak
- Daun kunyit (dihiris)

Cara-cara:
1. Kisar cili padi dan kunyit hidup.
2. Panaskan minyak dan tumis pes cili padi dan kunyit hidup.
3. Masukkan santan dan serai, dan kacau sentiasa.
4. Tambah air jika perlu.
5. Masukkan udang dan biarkan sehingga masak.
6. Masukkan garam dan kacau.
7. Tabur dengan hirisan daun kunyit dan hidang.

Tags :