Cara Buat Topping yang Betul Rasa Sedap Untuk Kek Coklat Moist - Pernah tidak time happy-happy nak baking kek coklat, tetiba rasa fed up karena buat topping tidak jadi.Kalau korang tidak sempat rasa macam tu, terbukti bestlah kan.Lain pulak bagi saya.Ada sekali ke berbagai kali, saya buat topping, tapi tetap ada yang tidak memuaskan hati.Kejap coklat rasa pahit, kejap coklat cair sangat pulak.Tu belum lagi part nak buat double boiler.Karang tertanya-tanya udah ke belum coklat ni masak
Terbukti nampak sangat amaturnya saya dalam dunia baking ni kan.Tapi saya positifkan diri.Kalau tidak hadapi cabaran macam ni bagai, terbukti tidak belajarlah saya.Jadi, dengan cabaran itulah saya ingin kongsikan terhadap kamu semua
Ada berbagai tutorial sebetulnya kami boleh buat topping untuk kek coklat.Jom tengok serta kamu pilihlah yang mana lebih sedap serta mudah untuk disediakan.
Topping 1
- 1/2 cwn susu pekat
- 2 sdb serbuk koko
- 2 sdb mentega
- Masukkan susu dan serbuk koko dalam periuk(api kecil) dan kacau hingga pekat
- masukkan mentega -tutup api
- Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga sudah sejuk.
- 1/2 cwn susu pekat
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1/4 cwn susu cair
- 2 sdb butter/majerin/minyak masak
- Masukkan dalam periuk
- Masakkan atas api kecil hingga berkilat dan pekat
- 1/2 bar coklat masakan
- 2 sdb susu pekat
- 1 sudu mentega/majerin
- 1/3 cwn susu segar
- Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
- Kalau nak pekat jangan letak susu segar
- Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga sudah sejuk.
- 1 bar coklat masakan
- 4 sudu susu pekat
- 5 sudu air panas
- 1 sudu majerin/butter
- Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
- Sudah cair semua baru masukkan majerin/butter
- Sudah sejuk baru siramkan pada kek yg dah sejuk
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu pekat
- 2 sdb majerin/butter
- kacau atas api serbuk koko & susu pekat
- Masukkan majerin/butter
- kacau hingga likat dan pekat
- Siramkan atas kek bila dah sejuk
- 1/2 cwn susu pekat
- 1/2 cwn serbuk koko
- 2 sdb butter
- Masakkan semua atas api kecil
- klu terpekat boleh tambah sedikit susu cair atau susu segar
- kacau hingga likat dan berkilat
- Siramkan atas kek bila dah sejuk
Topping 7
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu pekat manis
- 2 sdb mnyak masak
- Masakkan semua atas api yang perlahan
- kacau hingga likat berkilat
- masukkan 1 sdt esin vanila
- Biarkan sejuk dulu,baru siram atas kek
- 200 gm coklat masakan
- 1/4 cwn susu cair
- Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED
- kacau hingga pekat dan berkilat.