Resepi Cara Membuat Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh yang Mudah - Hello Pembaca semua kali ini saya nak kongsikan masakan yang simpel-simpel je yaitu resepi cara membuat kerabu pucuk paku serta taugeh, saya terbukti menggemari masakan yang simpel serta tidak memakan tidak sedikit masa di dapur.
Asal masakan yang saya buat kena dengan selera suami serta anak-anak itu telah memadai. terbukti sebagai isteri/ bunda harus memasak sendiri makanan yang kami nak makan sekeluarga, besar pahala bagi seorang ibu/isteri yang menyediakan masakan buat keluarga.

Jadi tidak boleh kerana kami sibuk bekerja hingga tidak memasak untuk suami serta anak-anak. kembali ke resepi kerabu pucuk paku ini biasanya saya kerap membikinnya jika buala puasa tiba serta tidak sah rasanya kalau tidak buat jika bulan puasa.
Dulu waktu saya tetap anak-anak saya kerap menolong ibonda membikin kerabu ini serta emak tidak sempat beli kerana kami kutip dari kebun sahaja. ayah saya terbukti suka berkebun tidak sedikit sayur yang beliau tanam. alhasil jika kami ingin makan sayur tidak butuh beli.
Selain itu, kerabu pucuk paku merupakan salah satu antara makanan sihat serta sangat sesuai untuk mereka yang berdiet kerana tidak mengandungi tidak sedikit kolesterol. jom jika kamu incin cuba sila semak resepinya dibawah..
Resepi Cara Membuat Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh yang Mudah
Bahan-Bahan
- 2 ikat pucuk paku
- 2 cawan taugeh
- 4 sudu besar udang kering - rendam sekejap
- 1 biji limau kasturi - perah serta ambil jus nya
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- 1 biji cili merah - hiris
- 5 biji cili api
- kerisik secukupnya
- garam serta gula secukupnya
- Bersihkan serta cuci pucuk paku kemudian potong. bersihkan serta cuci taugeh serta rebus pucuk paku serta taugeh hingga lembut tapi jangan terlalu lama karena boleh hancur.
- Sementara itu tumbuk udang kering serta cili api hingga lumat
- Akhir sekali, masukkan semua bahan kedalam bekas yang sesuai serta gaul hingga rata. tuangkan jus limau kasturi serta gaul sekejap. siap dihidangkan..