-->
Selasa, 10 Oktober 2017

Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu

Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu - Pegaga ni boleh dimasak macam-macam cara mengikut krativiti sendiri. Salah satu caranya ialah masak goreng belacan. Sedap dan menyelerakan.

Baca Daun Pegaga Goreng Aura Herba Dalam Masakan Melayu

Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu

Bahan-Bahan Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu :
  • 1 ikat pegaga (dicuci dgn air garam dan dipotong sedikit)
  • 1 biji cili merah (ditumbuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sdt udang kering(ditumbuk)
  • 2 biji cili padi (ditumbuk)
  • 1/2 inci belacan bakar (ditumbuk)
  • 1 sudu makan sos tiram

Cara Membuat Pegaga Goreng Belacan Melayu :
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan pegaga, sos tiram dan sedikit air.
  4. Kacau sebati hingga masak. Sedia dihidangkan.

Jika perlu, pisahkan daun pegaga dari batangnya. Tumis batangnya terlebih dahulu sebelum memasukkan daunnya. Selamat mencuba