Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu - Pegaga ni boleh dimasak macam-macam cara mengikut krativiti sendiri. Salah satu caranya ialah masak goreng belacan. Sedap dan menyelerakan.
Baca Daun Pegaga Goreng Aura Herba Dalam Masakan Melayu

Bahan-Bahan Makanan Pegaga Goreng Belacan Melayu :
- 1 ikat pegaga (dicuci dgn air garam dan dipotong sedikit)
- 1 biji cili merah (ditumbuk)
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sdt udang kering(ditumbuk)
- 2 biji cili padi (ditumbuk)
- 1/2 inci belacan bakar (ditumbuk)
- 1 sudu makan sos tiram
Cara Membuat Pegaga Goreng Belacan Melayu :
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
- Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pegaga, sos tiram dan sedikit air.
- Kacau sebati hingga masak. Sedia dihidangkan.
Jika perlu, pisahkan daun pegaga dari batangnya. Tumis batangnya terlebih dahulu sebelum memasukkan daunnya. Selamat mencuba