-->
Rabu, 11 Oktober 2017

Resepi Membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi Paling Mudah

Resepi Membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi Paling Mudah - Memasak resipi lemak ayam adalah makanan cili yang disukai oleh kebanyakan rakyat Malaysia. biasanya ini hidangan paling lazat yang dimakan ketika petang dan ayam masak lemak mempunyai banyak versi tiada adalah resipi orang johor, minang, resipi dan resepi negeri Sembilan

Mana-mana pun ini Kuah lazat masakan yang ditetapkan kerana saya merasakan yang pedas dan ayam membuat ini makanan mat gebu yang lebih disukai oleh ramai orang dan salah satu daripadanya adalah suami saya yang akhir setiap minggu pasti akan meminta saya untuk membuat ayam masak lemak Turki cili api ini.

Resepi Membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi Paling Mudah

Untuk orang yang biasa makan pedas rasa masakan ini sangat sesuai kerana makanan boleh pembukaan. tetapi selalu tidak dapat makan makanan berlemak kerana ia. Hari ini saya ingin berkongsi resipi ayam masak lemak cili ke baru nak belajar masak gulai atau masak berkuah kerana ini sangat mudah ia olahan.

Bahan utamanya adalah beras, cili, kunyit dan Serai juga. tetapi menggunakan kunyit ini dan jangan lupa untuk mengambil daun kunyit juga sehelai atau dua helai cukup. Malah sudah ramai yang berkongsi resipi ini kat Cik google. tetapi, resepi saya akan berkongsi kata rasa saya sendiri. Marilah kita melayan ayam resipi masak lemak cili di bawah.

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam - potong sesuai selera, bersihkan dan toskan
  • 1 keping asam gelugor
  • 4 biji kentang - kupas dan setiap 1 belah menjadi 4 bahagian dan rendam
  • 2 kotak santan segera (asingkan ikut 1/4 pekat, yang lebih buat cair sedikit)
  • 3 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - dimayang halus
  • gula dan garam secukupnya
  • air bila perlu
  • Bahan Kisar Halus
  • 30 biji cili padi kampung
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • segenggam ikan bilis
Cara Buat Ayam Masak Lemak Cili Padi Sedap
  1. Panaskan minyak dalam periuk kemudian kacau tumis bahan kisar halus dengan Serai dan bila sudah wangi ayam entri penyertaan dan gaul bagi rata atau sehingga ayam kecut. Selepas tu penyertaan yang sudah direndam kentang dan disalirkan suatu ketika dulu. Masak sehingga kentang menjadi empuk.
  2. Masukan santan cecair dengan asam gelugor dan Bilakah sos kurang boleh tambah sedikit air kemudian membenarkan hingga mendidih.
  3. Penyertaan yang pekat kemudian masukkan santan dan persakan dengan gula dan garam secukup rasa. daun kunyit hirisan entri kemudian kacau rata.
  4. Akhir sekali, izinkan rebus dalam api kecil dan kacau selalu dan bila masak ayam boleh menghidupkan off api dan Hidangkan panas-panas dengan nasi.
Nota:
  • Asam gelugor dan kentang yang berguna untuk mengurangkan rasa pedas dengan ini semua keluarga termasuk kanak-kanak muda boleh mengikuti menyantapnya ini.
  • Saya Tambah ikan bilis dengan sedikit halus supaya ayam masak lemak Turki Cili padi lebih lazat dan anda boleh mencubanya.
  • Betapa mudah anda masak ayam resipi lemak cili ni

Tags :