Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth - Dah lama saya tengok Roti Sarang Lebah ni viral sejak tahun lepas.Tapi masa tu saya belum teringin lagi nak mencubanya. Hari ini teringin nak cuba, tapi oven pulak buat hal. Ada problem kat fius. So, saya bertabah sahaja buat masa ini serta hanya sanggup simpan resepi dulu dalam blog

Bab roti meroti ni terbukti kesukaan saya karena saya sendiri suka makan roti, serta anak-anak juga telah mula ada yang ikut kesukaan saya ini.Ada masa terbukti mahu mencuba pelbagai tipe roti tapi kadang-kadang butuh cari masa yang bersesuaian.
Resepi roti sarang lebah ini saya ambil dari facebook. Nampak sedap roti sarang lebah yang dikongsikan oleh akak ni, jadi saya usahakan pula untuk dikongsikan pula dalam blog saya.
Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth
Bahan 1
- 1 cawan air suam
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat
- 3 sudu kecil yis (1 bungkus/11gm)
- 1 biji telur
- 3 cawan tepung roti/high protein flour
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji kuning telur
- 1/4 cawan susu segar kotak atau bancuh
- (Satukan dan kocak rata)
- Kuaci
- Almond flakes
- Bijan
- 2 cawan gula perang
- 2 cawan susu cair atau susu segar kotak
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar mentega
Dengan api sederhana, cairkan gula jadi menjadi karamel. Satukan susu, esen vanila, serta tepung gandum. Kocak rata. Tapis serta masukkan campuran susu tadi perlahan-lahan. Kacau. Masukkan mentega. Kacau lagi. Apabila agak pekat, tutup api.
Cara-Cara Menyediakan Roti Sarang Lebah
- Satukan bahan 1. Rehatkan kurang lebih 10 minit alias jadi berbuih. Apabila tak berbuih, maknanya yis telah mati alias tak aktif.
- Satukan bahan 2. Masukkan bahan 1 sedikit demi sedikit sambil diuli. Tambah air mengikut kebutuhan doh.
- Uli doh jadi doh tak melekat di tangan serta mangkuk mixer.
- Sapukan tepung pada tangan. Bulatkan doh. Letak di dalam bekas yang disapu mentega alias minyak. Tutup permukaan bekas. Rehatkan doh kurang lebih 30-40 minit alias sampai doh naik berganda. Apabila cuaca panas, doh cepat naik.
- Tekan doh bagi membuang udara dalam doh.
- Sapu loyang dengan mentega alias minyak. Bahagi serta timbang doh mengikut saiz yang diingini. (Saya buat 24gm). Susun doh. Jangan terlalu rapat kerana doh bakal naik sekali lagi.
- Tutup permukaan loyang dengan plastic wrap. Rehatkan lagi kurang lebih 30 minit.
- Sapu alias sembur permukaan doh roti dengan bancuhan susu serta kuning telur.
- Tabur kuaci, bijan, serta almond flakes.
- Panaskan oven dengan suhu 170'C api atas bawah terlebih dahulu. Bakar doh kurang lebih 20 minit. (Nota: Suhu serta masa membakar roti bergantung pada oven masing-masing, ya).
- Apabila roti masak, sapu permukaan roti dengan mentega ketika roti tetap panas (apabila suka). Tuang sos butterscotch serta sedia dimakan.